Villin 27 vuoden kokeilut osa 1

Päätin lokakuussa villin ja vaarallisen 27 vuoden rajapyykin lähestyessä haastaa itseni kokeilemaan joka kuukausi uusia asioita. Tämä on ollut ihan hauskaa ja vähän puskenutkin minua kokeilemaan asioita, joita on tehnyt pitkään mieli kokeilla, mutta ei ole saanut aikaiseksi. Toisaalta tämä haaste on tuonut myös pientä tuskailua viime aikoina, kun on pitänyt keksiä, mitä ei olisi vielä tässä elämässä kerennyt kokeilla. Etenkin maalis- ja huhtikuu menivät varsin kiireisinä muun elämän saralla, joten kokeilut olivat ennemminkin sattumalta tulleita ja jälkikäteen kokeiluiksi nimettyjä. Eli ideat alkavat vähän loppua... (Lue: uusia ideoita otetaan vastaan!) Ja on myös ideoita, joiden toteutus on osoittautunut yllättävän vaikeiksi. Esimerkiksi olen hirvittävästi halunnut kokeilla ilmajoogaa ja ilma-akrobatiaa ja näitä minulle myös ehdotettiin paristakin suunnasta kokeiluiksi, mutta niiden tunnit ovat aina samana iltana, kun olen valmentamassa kiipeilyä... Toivottavasti kesällä löytäisin mahdollisuuden testata näitä lajeja!

Huvin vuoksi ja kenenkään pyytämättä päätin listata tähänastiset kokeilut tähän ja kertoa mielipiteeni niistä!


Lokakuu

Kokeilu: Pilates

Vaaran aste: 1/5 pilateksen suurin riski on ehkä venäyttää jokin lihas, mutta tuskin sekään käy kovin helposti.

Vapaa sana: Monipuolisesta urheilutaustastani huolimatta pilates oli jäänyt minulta välistä, mutta nyt päätin yhdessä hyvän ystäväni kanssa käydä katsastamassa, mitä pilates-tunnilla tapahtuu. Odotin tavallaan, että pilates olisi ollut rankempaa. Ei siis välttämättä hikoiluttavalla tavalla rankkaa, mutta tuntunut lihaksissa enemmän. Onneksi ilmeisesti syvät vatsalihakseni ovat ihan hyvässä kunnossa. Toisaalta lonkankoukistajani kaipaavat lisää harjoitusta, minkä huomasimme ystäväni kanssa vilkaistessamme toisiamme varsin hätääntyneinä, kun lonkankoukistajat tulessa pyörittelimme palloa ja ohjaaja totesi, että tämän pitäisi olla lepoliike. Myös pakaralihakset osoittivat muutamissa liikkeissä, että ei tämä nyt ihan turhaa touhua ole. Kokonaisuudessaan pilates oli siis ihan hauskaa. Laji ei sytyttänyt suurta kipinää, mutta olisi ehdottomasti hyvä reenimuoto kerran parissa viikossa.


Marraskuu

Kokeilu: Yön yli hiihtoretki yksin

Vaaran aste: 4/5 talvivaellukset ovat aina kesävaelluksia riskialttiimpia ja etenkin yksin. Tästä syystä tein tämän erittäin helpon ja turvallisen kaavan mukaan. (Tunturin rinnettä laskeminen tunturisuksilla rinkka selässä, ilman kypärää ei kuulunut laskelmiin.)

Vapaa sana: Voi tästä olisi niin paljon kivaa kerrottavaa! Siitä tulisi vain melkein rotvallin paksuinen romaani, joten tiivistän: hiihtelin yhdeksi yöksi autiotupaan. Hiihtelin takaisin. Ihanaa ja jännittävää oli!

Kuva hiihtoretkeltäni. Pääosin tästä tuli kuvaton postaus, koska epäkelpona somesukupolven edustajana en ole ottanut yhdestäkään kokeilustani kuvia.

Joulukuu

Kokeilu: Jäätiellä ajaminen

Vaaran aste: 4/5 avattaisiinko jäätietä, jos se ei varmasti kestäisi? Silti meno omalla vastuulla. Herättää kysymyksiä...

Vapaa sana: Tämä sattui vahingossa eteeni, kun olin tulossa hiihtämästä ja spontaanisti sain idean ajaa jäätien kautta kotiin. Jäätie siis talvisin ylittää Kemijoen 2-3 kilometriä keskustan eteläpuolelta. Ajaessani jäätielle huomasin kyltin, jossa sanottiin "Jäätiellä ajaminen omalla vastuulla" ja pelkäsin koko pitkän sadan metrin matkan, että uskollinen ratsuni muuttuu ensin jäänmurtajaksi ja seuraavaksi sukellusveneeksi kuljettaen minut pinnan alla Kemiin asti. Jälkikäteen selvisi, että jäätie oli muutenkin avattu vasta sinä päivänä, ja joki oli vielä osin auki kilometrin pohjoisempana...


Tammikuu

Kokeilu: Sijoittaminen

Vaaran aste: 2/5 rahojen menettämisen riskiä lisää kuulemma merkittävästi, jos laittaa kaikki munansa yhteen ja samaan koriin.

Vapaa sana: Oikean aikuisen tavoin lähdin vihdoin kokeilemaan tätä taiteenlajia, sillä niin monet ovat minua kannustaneet tähän puuhaan. Päätin lähteä pienesti liikkeelle ja koitan tehdä vastuullisia valintoja, sillä pidän sijoittamista myös vähän epäilyttävänä puuhana. 


Helmikuu

Kokeilu: Tankotanssi

Vaaran aste: 3/5 tässä lajissa on ehkä pilatesta suurempi riski loukata itsensä, mutta toistaiseksi olen säilynyt mustelmaisia takareisiä lukuun ottamatta ehjänä.

Vapaa sana: Aivan mahtava laji! Sopii kiipeilijän kehonhallinnalle ja käsivoimille erinomaisesti. Hauskaa ja uudenlaista haastetta, mutta mikään ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa. Tykkään tämmöisestä kehonhallintatemppuilusta ja aloitan uuden kurssin jo tiistaina!


Ei liikaa makeaa mahan täydeltä, joten päätin jättää maalis- ja huhtikuun seuraavan osaan. Tämä johtuu pääosin siitä, että kello on jo yli yhdeksän ja minua alkoi väsyttää kovasti, enkä jaksa kirjoittaa enempää.

Toukokuun kokeilu tapahtuukin jo torstaina, mutta jätän sen sisällön yllätykseksi seuraavaan kertaan! Toivottavasti turhan moni tästä suuren suuresta lukijakunnastani ei jää nyt henkeä pidätellen odottelemaan, mitä huikean jännittävää olen nyt keksinyt. Päivitystahtini ei ole viime kuukausina kuitenkaan ollut niin tiivis, että normaali ihminen pärjäisi ilman happea sen aikaa. Kirjoittaminen tuntuu vähän ruosteiselta, mutta kiireisen (meinasin kirjoittaa neljän kuukauden jälkeen, mutta tajusin,


että koko viime vuosi meni hirveässä kiireessä) 14 kuukauden jälkeen, minulla on taas aikaa! Ja tekisi kovasti mieli raapustella kaikenlaista; kirjeitä, ajatuksen virtaa, kirjoja jne.

Kommentit

Suositut tekstit